Phalaenopsis Orkide Bakımı
Phalaenopsis, evde yetiştirmesi en kolay orkidelerden biridir. İhtiyaçları, sizinkilere benzer ve ev ortamı uygun olur.
IŞIK :
Phalaenopsis, dolaylı ya da süzülmüş ışığı sever. Doğuya, gölge alan güneye ya da batıya bakan bir pencere çok iyi olur. Ayrıca gerektiğinde yetiştirme lüksü gibi yapay ışıklar da kullanabilirsiniz.
SICAKLIK VE NEM :
İdeal sıcaklık aralığı 20° - 26°'dir. Nemin en az %50 olması koşuluyla daha büyük bitkiler, 30°'ye kadar dayanabilirler. Aslında çoğu evde, ek düzenlemeye gerek kalmadan gerekli sıcaklıklar elde edilmektedir.
HAVALANDIRMA :
Tüm orkidelerin, karbondioksit sağlayan, dolaşan temiz havaya ihtiyacı vardır. Ev, bunun için genellikle iyi bir ortamdır. Soğuk ya da sıcak hava akımlarından kaçınılmalıdır. Orkidenizi bir ısıtıcının ya da klimanın önüne koymaktan özellikle kaçının.
SULAMA :
Bir numaralı kural: su önce gelir. saksı ne kadar ufaksa, o kadar sık sulama yapılmalıdır. Başlangıç olarak 12 cm. ve daha büyük saksılar için haftada bir kere sulamayı deneyin. Kabuk ne kadar taze ve hava ne kadar kuru ise, o kadar sık sulama yapmalısınız. Kabuğunuz iki yaşında ise, bozulmaya başlar ve daha az sulanmaya ihtiyaç duyar. Burada amaç, kökleri ıslak değil, nemli tutmaktır.
GÜBRELEME :
Phalaenopsis'inizin gübrelenmesi için n-p-k içerikli (20-20-20) gübreler kullanın. Orkideler az bir gübre kullanıldığında, çok gübre kullanıldığından daha iyi sonuç verirler. Bunun için "az ama öz besle" atasözü çok uygundur. Her hafta, sulandırılmış bir solüsyonla gübreleyin.
SAKSILAMA :
Phalaenopsis doğada epifit olarak yaşarlar, yani ağaç gövdelerinde ve dallarında büyürler. Orkideler için önerilen ufak bir (10-12 cm.) saksı yeterlidir. Saksıyı değiştirmenin nedeni ya eski karışımın bozulması (yumuşaması ve çamur gibi görünmesi) ya da bitkinin fazla gelişerek saksıdan taşmasıdır. Dikkatlice bitkiyi saksıdan çıkarın ve tüm eski kabuğu ve ölmüş kökleri (genelde bitkinin tam ortasında altta bulunur) nazikçe temizleyin. Kökleri "ezmeden" içine alabilecek büyüklükte bir saksı seçin. Aşırı büyük saksılıma hatasına düşmeyin. Her bir ya da iki yılda bir saksıyı değiştirin. Saksıdaki su giderlerinin iyi olduğundan emin olun. Saksının dibindeki kırık çömlek parçaları ya da suni köpük "parçaları", gider deliklerinin açık kalmasına yardımcı olur. En alttaki yaprak, saksı kenarının 1-2 cm altında kalacak şekilde bitkiyi saksının ortasında tutun. Uygun boyuttaki çam kabuğunu ekleyin ve aşırı hava boşluğu oluşmaması için kabuğu bastırın. Phalaenopsis köklerinin nefes alması gerektiğinden, kabuğu çok bastırmayın. Sadece en alttaki yaprağın dibine kadar doldurun. Çok gerekmediği sürece, bitki üzerinde çiçekler varken saksı değiştirmeyin. Çünkü çiçekleri dökülebilir.